تیرآهن اساسی ترین پروفیل ساختمانی است که بعضا در پروژه های صنعتی نیز کاربرد دارد.
به طور معمول کارخنانه های سازنده تیرآهن از دو نوع استاندارد پیروی میکند :
1- استاندارد IPE :
محصولات کشورهای اروپایی و ایران بیشتر از این نوع میباشند. بارزترین مشخصه این نوع تیرآهن این است که اگر از دو سر تیرآهن به آن بنگرید، ضخامت بالهای آن در ابتدا و انتها کاملاً یکنواخت میباشد. به طور معمول نقشه ساختمان هایی که توسط مهندسین کشورمان تهیه میگردد بر اساس این استاندارد بوده و لذا این نوع تیرآهن از محبوبیت بیشتری در میان مشتریان برخوردار است.
2- استاندارد INP :
تیرآهن هایی که بر اساس این استاندارد تهیه تولید میشوند بیشتر محصولات کشور چین و روسیه میباشند. مشخصه بارز آن ؛ نازکی بالها در ابتدا و ضخیم شدن تدریجی آن در انتها میباشد، به طوری که اگر از سر تیرآهن به دقت به آن بنگرید شیب ملایمی را در ضخامت بالها مشاهده خواهید نمود.
انواع تیرآهنهای وارداتی موجود در بازار ایران در حال حاضر از هر دو نوع استاندارد در بازار ایران موجود میباشد. تیرآهنهای IPE وارداتی بیشتر مربوط به کشورهای لهستان، اسپانیا، آلمان و همچنین کشور کره میباشد . البته تیرآهن IPE کشور چین و روسیه نیز در بازار موجود است.
تیرآهن های لانه زنبوری :
دلیل نامگذاری تیرهای لانه زنبوری ، شکل گیری این تیرها پس از عملیات (بریدن و دوباره جوش دادن ) و تکمیل پروفیل است . اینگونه تیرها در طول خود دارای حفره های توخالی (در جان ) هستند که به لانه زنبور شبیه است .به همین سبب به این گونه تیرها لانه زنبوری می گویند .
هدف این است که تیر بتواند ممان خمشی بیشتری را با خیز (تغییر شکل ) نسبتاً کم و همچنین وزن کمتر در مقایسه با تیر نورد شده مشابه تحمل کند .
با تبدیل تیر آهن معمولی به لانه زنبوری،
اولاً : مدول مقطع و ممان اینرسی مقطع تیر افزایش مییابد .
ثانیاً : مقاومت خمشی تیر نیز افزوده میگردد . در نتیجه تیری حاصل میشود با ارتفاع بیشتر ، قویتر و هموزن تیر اصلی .
ثالثاً : با کم شدن وزن مصالح و سبک بودن تیر از نظر اقتصادی مقرون به صرفه تر خواهد بود .
رابعاً : از فضا های ایجاد شده (حفرهها ) در جان تیر میتوان لوله های تاسیساتی و برق را عبور داد .
از جمله معایب تیر لانه زنبوری وجود حفره های آن است که میتواند تنشهای برشی را در محل تکیه گاه های پل به ستون یا اتصال تیر آهن به پل لانه زنبوری تحمیل کند.
بنابراین برای رفع عیب اقدام به پر کردن بعضی از این حفره ها بل ورق فلزی جوش میکنند تا اتصال فرعی پل به ستون یا تیر فرعی به پل به درستی انجام شود. تیر لانه زنبوری در ساختمان اسکلت فلزی می تواند به صورت پل فقط در یک دهاته یه به صورت پل ممتد بدهکار رود.
روش های برش تیر آهن:
۱- برش به روش کوپال: با استفاده از دستگاه قطع کن سنگین که به برش مخصوص مجهز است تیر آهن به شکل سرد در امتداد خط قطع می شود.
۲- برش به روش برنول: برش در این حالا به روش گرم انجام می شود. به این صورت که کارگر ماهر برش را با شعله بنفش رنگ قوی حاصل از گاز استیلن و اکسیژن به وسیله لوله برنول انجام می دهد.
بریدن تیر های سبک به وسیله ماشین های برش اکسیژن شابلون دار نسبتا ساده است. در ایران تیر های لانه زنبوری را بیشتر با دست تهیه میکنند.
تاریخچه ابداع و تولید تیرآهن هاش در صنعت فولاد:
تیرآهن بال پهن IPB یا H یا هاش برای اولین بار در شرکت Bethelehem تولید شد که از مهم ترین دستاورد های این واحد تولیدی به شمار میرفت. چرا که با تولید آن تحول عظیمی در صنعت فولاد ایجاد شد و به سرعت توانست از بخش های دیگر این صنعت فاصله بگیرد. در حالی که این کارخانه تولیدی تیرآهن به دنبال ایجاد ایجاد ابتکار و تحول در صنعت فولاد در.اوایل فرن بیستم بود با ابتکار و تولید هاش بال پهن توانست به این هدف خود دست یابد. تیر I شکل قبل از تیر بال پهن ابداع و بسیار مهم محسوب میشد که حتی لوگوی این شرکت نیز مورد استفاده قرار گرفت.
مهدی کمالی
چقدر جالب بود!
امیدوارم به کارتون ادامه بدید.
تشکر
امیرحسین غلامیان
ممنون از زحمات شما
اطلاعات شما باعث یادگیری من شد!