بتن به دلیل ساختار متخلخل در برابر نیروهای کششی و چرخشی مقاومت بسیار کمی را دارد. پس ما در کنار این محصول به محصولی دیگر نیاز داریم که نواقص بالا را نداشته باشد تا از سازهها به بهترین نحو محافظت نماییم. وقتی زلزله رخ میدهد این میلگردها هستند که از ترک خوردن و شکستن بتنها خود داری میکنند.
از نظر شکل ظاهر میلگردها به دو صورت ساده و آجدار موجود است.
میلگردهای ساده سطح صافی دارند و قطر آن با علامت φ نمایش داده می شود. این میلگردها بیشتر کاربرد صنعتی دارند و برخی مواقع از آنها برای ساخت خاموت نیز استفاده میشود.
میلگردهای آجدار اشکال مختلفی داشته و قطر آنها از ۵/۵ تا ۴۰ میلیمتر است و با علامت τ نمایش داده می شوند. سطح این میلگردها آجدار است به همین دلیل به این میلگردها میلگرد آجدار میگویند. ساختار این آرماتورها نسبت به آرماتور ساده بهتر است.
میلگردها در طولها و قطرهای مختلفی وجود دارند، که به بررسی ۶ نوع رایج آنها میپردازیم.
۱- میلگرد اروپایی:
این آرماتور از آلیاژ منگنز تهیه شده است و کمترین مقاومت را بین میلگردها از نظر خم شدن دارد. به همین دلیل از این آرماتور در پروژههایی که در مناطق زلزلهخیز در حال احداث است استفاده نمیکنند. همچنین آرماتور اروپایی کمترین قیمت را در بین سایر میلگردها دارد.
۲- میلگرد فولاد کربن (میلگرد سیاه) :
نقطه ضعف این آرماتور زنگ زدگی میباشد. وقتی این آرماتور زنگ بزند بتن اطراف خود را میشکند. به همین دلیل نباید از این نوع میلگرد در ساختمانهایی که در معرض زیاد رطوبت و آب قرار میگیرند استفاده نمود.
۳- میلگرد روکش اپوکسی:
این نوع آرماتور، همان آرماتور سیاه میباشد که بر روی آن از روکش اپوکسی استفاده شده است. تنها تفاوت آرماتور روکش اپوکسی با آرماتور سیاه مقاومت در برابر زنگ زدگی میباشد. این میلگرد ۷۰ تا ۱۷۰۰ برابر نسبت به زنگ زدگی مقاومت بیشتری دارد.
۴- میلگرد گالوانیزه:
میلگرد گالوانیزه از نظر آسیبپذیری نسبت به سایر آرماتورها سختتر میباشد ( از نظر زنگ زدگی ۴۰ برابر مقاومتتر از میلگرد سیاه است ). همین امر سبب شده تا این آرماتور از نظر قیمت نسبت به میلگرد روکش اپوکسی ۴۰ درصد گرانتر است.
۵- میلگرد فایبرگلاس:
به هنگام استفاده از میلگرد فایبرگلاس باید توجه کنیم که این نوع میلگرد را خم نکنیم زیرا این نوع آرماتور ترکیبی شبیه فیبر کربن دارد. مزیتهایی که این نوع آرماتور نسبت به آرماتورهای دیگر دارد این است که زنگ نمیزند و بسیار سبک است.
۶- میلگرد فولاد استنلس:
گران ترین نوع میلگرد موجود در بازار میباشد. قیمت آن حدود ۸ برابر قیمت آرماتور اپوکسی است. مقاومت زیادی دارد و ضد زنگ نیز میباشد. نسبت به آرماتور استنلس به میزان ۱۵۰۰ برابر بیشتر در برابر زنگ زدگی مقاوم است.
نگهداری از میلگرد
۱- بریدن میلگردها باید تا جایی که امکان آن وجود دارد با وسایل مکانیکی صورت گیرد. خم کردن باید با روش سرد صورت گیرد نباید از حرارت بیش از ۱۰۰ درجه سانتی گراد استفاده نمود.
۲- سرعت خم کردن را باید متناسب با نوع فولاد و دمای محیط انتخاب گردد.
۳- خم کردن در دمای کمتر از ۵- مجاز نمی باشد.